Sajtómegjelenés

Lövések az Országgyűlésben

Egy 110 éves parlamenti merénylet története

2022.06.07.

Index.hu

 

 

1912. június 7-én Kovács Gyula ellenzéki képviselő nem léphetett volna be a Parlament képviselőházi üléstermébe. Az előző napokban verekedés miatt néhány képviselőtársával együtt őt is kitiltották, ezért a sajtókarzaton foglalt helyet. Tisza István a kormánypárt, a Nemzeti Munkapárt vezére az elnöki pulpituson éppen megnyitotta az ülést, amikor Kovács Gyula a karzat korlátján átlépve az ülésterembe ugrott és „Van itt még egy ellenzéki képviselő!” felkiáltással forgópisztolyából három lövést adott le az elnöklő Tiszára, majd egy negyedikkel főbe lőtte magát. 

 

 

Az első három lövés nem talált, Tisza meg sem rezzent; sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt, majd folytatta az ülés levezetését. Először mindenki azt hitte, hogy a negyedik lövés halálos volt, ám Kovács nemcsak Tiszát, de önmagát is elhibázta, mindössze könnyebb sérülést szenvedett, s hamar felépült. Az ellenzék és a közvélemény egy része a nemzet megmentőjeként ünnepelte, kórházi ágyát ellepték a rajongók virágai, sőt egy évvel később az esküdtbíróság felmentette a gyilkossági kísérlet vádja alól, ami a közvélemény másik részében okozott jogos felháborodást. 

Pályafutása során Tisza István ellen több merényletet is megkíséreltek, míg végül az utolsó sikerre vezetett: 1918. október 31-én lakásában a katonatanácshoz köthető fegyveresek agyonlőtték. 

 

A téma kapcsán Porogi András tudományos munkatársunk adott interjút az index.hu-nak, amely ide kattintva elérhető.

Close Bitnami banner
Bitnami