Elemzések, kutatások

Családtörténeti pályázat: Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása

2022/04/11

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A hattagú szakmai zsűri értékelése alapján Véghseő Tamás „Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása” című pályamunkája érte el a harmadik helyezést a középiskolás kategóriában.

Családtörténeti pályázat: Példakép a könyvespolcról

2022/04/04

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A középiskolai kategóriában a szakmai zsűri Fodor Luca dolgozatát értékelte a második legjobbnak, akinek pályamunkája a „Példakép a könyvespolcról – Görbe Etelka élete” címet viseli.

Elcserélt gyermek volt Lajos Fülöp király?

2022/04/01

Maria Stella Petronilla Chiappini (1773–1843) a fennmaradt képek és szobrok tanúbizonysága szerint elragadóan szép leány volt. Tizenhárom éves korában annyira megtetszett egy ötvenéves angolnak, Thomas Wynnek, Newborough bárójának, hogy feleségül vette. Két gyermekük születése és férje halála után egy észt gróf, Heinrich George Eduard von Ungern-Sternberg házastársa lett. E szédítő társadalmi felemelkedés, úgy látszik, nem volt elegendő az egykori színésznő számára, mert 1824-ben a fejébe vette, hogy csecsemőkorában kicserélték Lajos Fülöp francia királlyal. Hahner Péter írása.

Családtörténeti pályázat: A Csémi család története – Kulcsod, Szlovákia

2022/03/29

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A középiskolai kategóriában a szakmai zsűri az első helyezettnek járó díjat Nagy Juditnak ítélte oda, aki „A Csémi család története – Kulcsod, Szlovákia” címmel nyújtotta be pályamunkáját.

Valóban olyan fekete az ördög? Milyen ember volt III. Richárd?

2022/03/23

Shakespeare III. Richárd című drámájának első színében e szavakkal jellemzi önmagát a torzszülött címszereplő: „Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, / Hogy eltöltsem e csevegő időt – / Úgy döntöttem, hogy gazember leszek / S utálom e kor hiú gyönyörét.” E mindössze huszonhat hónapig uralkodó király az angol középkor leghírhedtebb uralkodójává vált – annak ellenére, hogy több történész is megpróbálta tisztára mosni az emlékét. Hahner Péter írása.

Családtörténeti pályázat: Egy Kunságba vándorolt német árendás és utódainak története

2022/02/24

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet közös családtörténeti pályázatának felsőoktatási kategóriájában a zsűri az első három helyezetten túl egy nevezőt különdíjjal jutalmazott. Ezt az elismerést Bálint Sándor kapta meg, aki egy Kunságba vándorolt német család több generációjának történetét kutatta fel.

Családtörténeti pályázat: Egy hadirokkantság története

2022/02/23

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet közös családtörténeti pályázatán a szakmai zsűri a felsőoktatási kategóriában Chvála Márton Tibor „Egy hadirokkantság története” című pályamunkáját jutalmazta a harmadik helyezettnek járó díjjal.

Családtörténeti pályázat: Visszaemlékezés, újragondolás és megbékélés

2022/02/21

2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A szakmai zsűri egybehangzó értékelése alapján Zemplényi Lili Naómi „Visszaemlékezés, újragondolás és megbékélés – Dédnagyapám, Szántó Jenő védelmében” című pályaműve érte el a második helyezést a felsőoktatási kategóriában.

Az elnök, akit felkértek, hogy a választás előtt ne mondjon semmit

2022/02/02

Amikor William Henry Harrison bejelentette, hogy indul az 1836-os és az 1840-es elnökválasztáson, felkérték: maradjon csendben. Pontosabban: ne mondjon semmi lényegeset. Ami a legmeglepőbb, hogy a taktika a második esetben sikeresnek bizonyult. A demokrata párti Harrison 1840-ben 234 elektori szavazattal 60 ellenében elnyerte az Amerikai Egyesült Államok elnöki hivatalát. Hahner Péter írása.

Királypuccs vagy jogos trónfoglalás? – IV. Károly második visszatérési kísérlete és a budaörsi csata

2021/11/06

Bár 1956 óta az ősz ezen időszaka mindörökre egybeforrt a szuverén, demokratikus Magyarországért vívott küzdelemmel, a 20. században más sorsfordító esemény is kapcsolódott ehhez a hófordulóhoz. 1921-ben éppen október 23-án vívták IV. Károly magyar király és Horthy Miklós kormányzó csapatai a budaörsi csatát, amely eldöntetlenül zárult, de végső soron mégis előkészítette az utolsó Habsburg uralkodó bukását. Az uralkodó trónfosztására éppen száz évvel ezelőtt, november 6-án került sor. Tarján M. Tamás írása.

Mindenszentek, halottak napja, halloween

2021/11/01

Az elveszített hozzátartozók miatti fájdalom a legősibb emberi érzések egyike. Ezért a halottakról való megemlékezés szertartásait egyetlen civilizáció sem nélkülözhette. A mindenszentek, a halottak napja és a halloween ünnepei ezeknek az ősi, a kereszténységnél is régebbi rítusok szertartásaiban gyökereznek. Hahner Péter írása.

Emlékezés a tíz esztendős trianoni traumára

2021/06/04

A két világháború közötti időszak magyar társadalmában egyetértés volt a tekintetben, hogy a békeszerződés rendelkezései igazságtalanok voltak, és azok megváltoztatása elérendő cél kell, hogy legyen. Noha a revízió kívánatos módját és mértékét illetően a közéletben eltérő vélemények léteztek, annak fontosságára egyaránt alapvetésként tekintettek a jobboldaliak és baloldaliak, konzervatívok és liberálisok, vagy éppenséggel a németbarátok és az angolszász orientációjú külügyi vonalvezetés hívei. A Trianon megítélésével kapcsolatos korabeli társadalmi konszenzus többek között a békediktátum aláírásának tizedik évfordulóján tartott megemlékezéseken keresztül is kiválóan látható, amelyeket Gali Máté, intézetünk tudományos főmunkatársa mutat be az alábbi írásában.

Trianon à la française

2021/06/03

A magyar történelmi emlékezet a trianoni tragédiáért elsősorban a békekonferenciának otthont adó Franciaországot tekinti felelősnek. De vajon ők hogyan tekintenek vissza a 20. századi magyar történelem legmeghatározóbb eseményére? Mit gondolnak Trianonról? Hahner Péter a gyászos évforduló apropóján azt a kérdést igyekszik megválaszolni, hogy mit tudhatnak a franciák a békediktátumról és általában véve Magyarország első világháború utáni sorsáról.

A legkisebb testvér, aki „az egyiptológia atyjává” vált: 189 éve halt meg Jean-François Champollion

2021/03/06

A hieroglifákat megfejtő francia tudós életéről Tarján M. Tamás tudományos segédmunkatárs írt összefoglaló cikket.

Elkészült Gali Máté áttekintő tanulmánya a Horthy-korszak historiográfiájáról

2021/02/04

A Rubicon Intézet indulásakor az alapítók elsőként azt a célt tűzték ki, hogy az intézmény kutatói végezzenek helyzetértékelést a maguk szakterületén. Elsőként Gali Máté tudományos munkatárs historiográfiai összegzését közöljük, aki a Horthy-korszakról szóló történettudományi kutatások eddigi történetét és jelen állását foglalta össze tanulmányában.

Szarka László: Felvidéki viták és várakozások a népszámlálás előtt

2021/01/28

Szarka László, Intézetünk tudományos főmunkatársa – a közeledő 2021. évi népszavazás apropóján – a szlovákiai magyar kisebbség helyzetét mutatja be elemzésében.

Konzervativizmus a dualizmuskori diskurzusban – Bevezető írás

2020/12/07

Tarján M. Tamás, a Rubicon Intézet tudományos segédmunkatársa esszésorozatot indít azzal a céllal, hogy megismertesse a dualizmus korszakának fontosabb konzervatív írásait a szélesebb közönséggel, és a források elemzése révén – idővel – feltárja a korszak konzervativizmusának sajátos vonásait.

Dr. Gali Máté: Iuliu Maniu esete a magyar hazafias neveléssel

2020/11/30

Dr. Gali Máté ismeretterjesztő írása Iuliu Maniuról (magyaros formában Maniu Gyuláról), a két világháború közötti “Nagy-Románia” híres miniszterelnökéről, aki a zilahi Wesselényi Református Kollégium diákjából vált a román nacionalizmus élharcosává.

Close Bitnami banner
Bitnami