200 éve gyilkolták meg a janinai pasát

2022/02/08

 

1807-1808-ban úgy tűnt, hogy az Oszmán Birodalom egy polgárháborúban felbomlik. Több tartományban ekkor a helyi katonai vezetők vették át a hatalmat: az egyiptomi hatalmi vákuumot Mohamed Ali töltötte ki, Vidinben Oszmán Pazvanoglu, Janinában pedig Ali Tepeleni (janinai Ali pasa) szinte független fejedelemként kormányzott.

A birodalom mégsem bomlott fel. Ali pasa 1819-ben úgy érezte, elérkezett az idő, hogy deklarálja függetlenségét az Oszmán Birodalomtól, azonban cselszövéseit leleplezték, és II. Mahmud szultán minden tisztségétől megfosztotta, majd büntetőhadjáratot indított ellene. Ali felkészült az ellenállásra, többek között javított az irányítása alatt álló falvak életkörülményein is, és 1821 tavaszán a függetlenségükért harcoló görög felkelőkkel az oldalán hadjáratot indított Epiruszban, Moreában és Livadeia környékén. 1822. január 24-én török békekövetek azonban bejutottak Janinába, és sikeres merényletet követtek el a vára védelmébe húzódó Ali pasa ellen. A fejét – fiaiéival együtt – Konstantinápolyba küldték.

Ali pasa személye több romantikus író érdeklődését is megragadta, írt róla többek között Byron, Dumas (Monte Cristo grófja című regényében) és Jósika Miklós is. Sőt, Jókai Mór A janicsárok végnapjai című regényének is ő a főhőse.

Ali Pasa életéről Hahner Péter főigazgató adott interjút az Index.hu-nak, amely ide kattintva olvasható.

Close Bitnami banner
Bitnami