A Bethlen–Peyer-paktum megkötése

2022/01/19

 

Az ország kormányzását 1921-ben átvevő Bethlen István számára egyértelmű volt, hogy csak akkor tudja kivezetni Magyarországot a trianoni békediktátum után kialakult válságos társadalmi-gazdasági-politikai helyzetből, ha mélyreható intézkedéseket vezet be. Ezek foganatosítására csak kiszámítható és nyugodt politikai légkörben nyílt lehetőség. A miniszterelnök konszolidációs lépései – tehát a Bethlen-Peyer-paktum megkötése is – ebből az irányból érthetők meg.

Az első lépéseket (földreform, szélsőséges politikai irányzatok betiltása) már a Teleki-kormány megtette, a politikai rendszer legfőbb elemeit azonban Bethlen építette ki. Ennek igen fontos része volt az egyetlen, igazán nagy tömegbázissal bíró ellenzéki politikai erővel, a szociáldemokratákkal való megegyezés. A szociáldemokraták 1921-ben nem bírtak parlamenti képviselettel, ugyanis az 1920-as választást bojkottálták, ugyanakkor széles parlamenten kívüli eszköztáruk volt akaratuk érvényesítésére (sztrájk, tüntetés, sajtó, szakszervezetek). Bethlen megelőzve az esetlegesen később elmérgesedő viszonyt, kompromisszumot kötött az MSZDP vezetőjével, Peyer Károllyal. Ezzel elérte, hogy a szociáldemokraták parlamenten kívüli eszközökkel ne ássák alá a kormány tevékenységét.

A téma kapcsán Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa adott interjút a Karc FM-en. A beszélgetés ide kattintva elérhető.

Close Bitnami banner
Bitnami