A Facebookon továbbra is megtekinthető az amerikai választásokról szóló vitaestünk felvétele

2021/01/07

 

Intézetünk 2020. december 8-án rendezte meg második vitaestjét, melynek témája a világ egyik legjelentősebb politikai eseményéhez, az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódóan az Egyesült Államok választási rendszere volt. A beszélgetésen Szilvay Gergely, az Intézet tudományos munkatársa és Glant Tibor, a Debreceni Egyetem amerikanistája mutatta be az egyedülálló amerikai politikai rendszert az érdeklődő közönség számára, a moderátori feladatokat pedig Hahner Péter főigazgató látta el.

Mindazok, akik lemaradtak online rendezvényünkről, vagy csak rövid ideje kísérik figyelemmel a Rubicon Intézet tevékenységét, a vitaestről készült videófelvételt visszanézhetik Facebook oldalunkon. A beszélgetés résztvevői fél órában tömören és közérthetően foglalják össze az amerikai választási rendszer működését. Bemutatják az elnökválasztás hosszadalmas és bonyolult folyamatát az első jelölőgyűléstől az elektori szavazatok összességéig, valamint felvázolják azokat a történelmi okokat, körülményeket, amelyeknek köszönhetően ez a szisztéma megszületett és egészen napjainkig fennmaradt.

Tekintettel arra, hogy a 2020-as elnökválasztást beárnyékolta a durva hangvételű kampány és az indulatokkal teli pártküzdelem, a beszélgetés résztvevői azt a kérdést is felvetik, hogy mennyiben egyedülálló ez a jelenség az amerikai választástörténetben. Valóban egy súlyos politikai válság tüneteit látnánk? Vagy a közelmúltban megtapasztalt durva kampány csupán egy volt a számos hasonló választási hadjárat közül? A vitaest résztvevői megadják a választ.

A felvétel az alábbi linken keresztül érhető el: https://fb.watch/2TlnyZa5R7/ 

Close Bitnami banner
Bitnami