A felvidéki magyarság sorsa

2022/02/17

 

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet múlt év őszén adta ki az „Akaratunk ellenére…” Dokumentumok a csehszlovákiai magyarság történetéből 1918-1992. című forráskiadványt, amely a felvidéki magyar kisebbség sorsáról, súlyos megpróbáltatásairól és közösséggé szerveződéséről ad korhű képet magyar, szlovák, cseh és csehszlovák történeti források, valamint korabeli képek, illusztrációk segítségével.

A kiadványban közzétett dokumentumok alapján nyomon követhetjük a felvidéki magyarság folyamatos fogyását, az újrakezdések megpróbáltatásait, a párt- és intézményalapításokat, a nyelv- és államhatárok közötti peremlét sajátosságait.

Intézetünk a forráskötet megjelenése kapcsán „Akaratunk ellenére…” A szlovákiai magyarság útja a kényszerkisebbségtől a sorsközösségig címmel vitaestet szervezett, amelynek moderátora dr. Szarka László, intézetünk tudományos főmunkatársa volt.

A beszélgetés résztvevői a kötet két összeállítója: dr. Simon Attila, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Fórum Intézet igazgatója, a Selye János Egyetem tanszékvezető tanára és dr. Popély Árpád, a Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa, a komáromi Selye János Egyetem Történelem Tanszékének docense voltak.

Az eseményről bővebben a Felvidék.ma beszámolójában olvashat.

Close Bitnami banner
Bitnami