A „magyar Rambo” – Ki volt Maderspach Viktor?

2022/01/27

 

Maderspach Viktor a 20. századi magyar történelem egyik legkülöncebb egyénisége, élete megfilmesítésért kiált – nem túlzás a „magyar Rambo” néven említeni őt. Dél-Erdélyben, szinte teljesen a románok által lakott kárpáti területen, a Retyezát-hegységben élt birtokosként, gyártulajdonosként. Az első világháborúban kezdettől fogva részt vett nem hivatásos felderítő tisztként, ám a román betöréskor, 1916 nyarán éppen otthon tartózkodott. Az ellenséges betörésre válaszul gerilla alakulatot szervezett (a csapatban bosnyák katona, sőt olasz hadifogoly is volt), akikkel az osztrák—magyar—német ellentámadással együtt haladva a visszavonuló román sereget üldözte, egészen a Fekete-tengerig (visszaemlékezését Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig címmel adta közre).

A világháború után ősi családi birtokán maradt, román uralom alatt, ám az új államhatalom folyamatosan zaklatta, mígnem végül titkosrendőrök próbálták letartóztatni 1921-ben. Maderspach természetesen nem hagyta magát és hihetetlen kalandok közepette menekült el Erdélyből Magyarországra (erről szóló visszaemlékezése: Menekülésem Erdélyből). 1921 augusztusában már ott találjuk a nyugat-magya,rországi felkelők között, így Sopron és a környező települések megtartása jelentős mértékben neki is köszönhető. Részt vett IV. Károly második visszatérési kísérletében, a budaörsi csatában komolyan meg is sebesült, ez derékba törte későbbi karrierjét. A továbbiakban főleg vadászati írásaiból élt. Az 1940-es erdélyi bevonulás közben egy balesetben szerzett sebesülései miatt halt meg.

A sokszínű személyiség életéről Nánay Mihály tudományos főmunkatársunk adott interjút a Kossuth Rádiónak. A beszélgetés ide kattintva hallgatható meg, 20:36:08-tól.

Close Bitnami banner
Bitnami