Apponyi Albert híres szónoklata és életpályája – történelmi vitaest

2021/06/22

 

1846. május 29-én, 175 évvel ezelőtt született Apponyi Albert, a dualizmus és a Horthy-korszak egyik legnagyobb formátumú politikusa, akit a szélesebb közvélemény elsősorban a párizsi békekonferencián tartott szónoklata miatt ismer. 1920. január 16-án elmondott „védőbeszédében” Apponyi bizonyította a győztes nagyhatalmak előtt a ránk kényszerített békediktátum igazságtalanságát, és ezzel erkölcsi győzelmet vívott ki a később megcsonkított Magyarország számára.

A híres beszéd ugyanakkor csak egyetlen epizód Apponyi hosszú pályafutásában. Politikai és társadalmi szerepvállalásait felsorolni is emberpróbáló feladat. Ellenzéki „vezérként” az első sorban harcolt a dualizmus korszakának pártküzdelmeiben, majd a Horthy-korszakban konszolidálódó politikai rendszer legitimista ellenzékéhez csatlakozott.

Szerepet vállalt a „boldog békeidők” pacifista mozgalmában, majd népszövetségi fődelegátusként küzdött a magyar nemzeti érdekekért. Nem csupán szónok és politikus volt, hanem valódi társasági arisztokrata, emberbarát, buzgó katolikus hívő és nagy zenebarát is.

A kiváló államférfi születésének 175. évfordulójának alkalmából a Rubicon Intézet vitaestet szervezett, amelynek résztvevői Apponyi Albert életpályájának fontosabb állomásait és érdekesebb mozzanatait mutatták be az érdeklődő közönség számára. Itt Szarka László, intézetünk tudományos főmunkatársának moderálása mellett Anka László, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos munkatársa és Tarján M. Tamás, a Rubicon Intézet tudományos segédmunkatársa beszélgetett.

A vitaestre a Scruton kávézóban (1054 Budapest, Zoltán utca 10.), 2021. június 16-án került sor.

Close Bitnami banner
Bitnami