Április 4., egy új megszállás kezdete

2022/04/16

 

1945 áprilisára a második világháború magyarországi szakasza lassan véget ért. Közel nyolc hónapon át frontországgá vált hazánk. A lakosság szenvedései szinte elmondhatatlanok, de a „felszabadító” Vörös Hadsereg nyomában is félelem uralkodott: féltek a lányok és asszonyok a megbecstelenítéstől, a férfiak a malenkij robottól. A szovjetek egy része fosztogatóként is tevékenykedett. A német megszállás után végveszélybe kerülő zsidók helyzete viszont jelentősen javult, mert a faji alapú népirtás közvetlen veszélye a náci uralom végén megszűnt. Ugyanakkor számtalan zsidó honfitársunkat is elvitték malenkij robotra. A lakosság bármely tagja áldozattá válhatott. A szovjet Gulagok 800 000 magyarnak adtak kínzó „otthont”, közülük legalább 300 000 ember soha nem tért haza. A harci cselekmények során elfoglalt („felszabadított”) településeken sorozatos razziaszerű fogolyszedés vette kezdetét. A háború alatti időszakból olyan településről is tudunk, amelynek valamennyi férfi tagját kivégezték (pl. a Fejér megyei Kápolnapusztán).

Április 4. egy hamis ünneppé vált. Tolbuhin marsall Nemesmedves elfoglalásakor jelentette Sztálinnak, hogy befejeződött Magyarország felszabadítása. Bár neki ekkor már Bécset is birtokolnia kellett volna Sztálin szerint. Azonban a harcok még zajlottak a környéken, Pinkamindszent volt az utolsó, németek által védett település, amely április 12-én került a szovjetek kezére. Mégis április 4-e nevet viselték terek, utcák, üzemek, termelőszövetkezetek és a mozgalmi dalok szövegében is ez jelent meg.

Az évforduló apropóján Kovács Örs, intézetünk tudományos munkatársa adott interjút a Karc FM-en, a beszélgetés ide kattintva érhető el.

 

Close Bitnami banner
Bitnami