Az „elfelejtett békekonferencia” – Párizs, 1946

2021/10/18

 

Idén 75 éve, 1946. július 29-én nyitották meg Párizsban a második világháborút lezáró békekonferenciát. Az 1945. január 20-i moszkvai fegyverszüneti egyezménnyel a magyar békeszerződés legfontosabb kérdései a II. világháború győztes nagyhatalmai közötti konszenzus függvényében alakultak. Az 1946. július 29-én Párizsba összehívott értekezleten a Harmadik Birodalom európai szövetségesei, az öt európai vesztes ország (Olaszország, Magyarország, Románia, Bulgária és Finnország) részére a Külügyminiszterek Tanácsa által előkészített békeszerződés-tervezetét vitatták meg. A két és fél hónapon át tartó konferencián az öt nagyhatalom, a társult és szövetséges országok mellett a vesztesek delegációi is részt vettek. A magyar békeszerződés vitáiban a határ- és jóvátételi kérdések, valamint a magyar kisebbségek ügye állt a középpontban. A magyar–román trianoni határt változatlanul hagyták, a magyar–csehszlovák határon azonban három község elcsatolásával megnövelték a pozsonyi hídfőt. Ugyanakkor a Gyöngyösi János vezette magyar küldöttségnek sikerült elérnie 200 ezer felvidéki magyar egyoldalú kitelepítésére vonatkozó csehszlovák követelés nagyhatalmi elutasítását.

Szeptember 30-án Az 1946-os párizsi békekonferencia címmel tartott vitaestet a Rubicon Intézet a Scruton közösségi térben. A beszélgetés résztvevői, Prof. Dr. Fülöp Mihály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának tanára, Dr. Hollósi Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa, valamint Dr. Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, a komáromi Selye János Egyetem docense többek között a pozsonyi hídfő, a magyar kisebbségek, illetve Magyarország határainak témakörét járták körül.

A vitaest kapcsán Szarka László, Intézetünk főmunkatársa adott interjút az M5-nek, amely az alábbi linken, 34:00-tól tekinthető meg:

https://mediaklikk.hu/video/libretto-2021-09-30-i-adas/

Ezenfelül a Mandiner.hu is közölt tudósítást az eseményről:

https://mandiner.hu/cikk/20210930_rakosi_sztalin_1946_parizs

 

Close Bitnami banner
Bitnami