Családtörténeti pályázat: Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása

2022/04/11

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A pályázat célja az volt, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadásának segítségével.

A hattagú szakmai zsűri értékelése alapján Véghseő Tamás „Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása” című pályamunkája 3. helyezést ért el a középiskolás kategóriában.

Véghseő Tamás esszéjében megismerhetjük családjának – amelynek tagjai főként görögkatolikus papok voltak – történetét. Megtudhatjuk, hogy milyen nehézségek sújtották családtagjait a II. világháború utáni politikai elnyomás alatt, és milyen volt akkoriban az állam által teremtett „célkeresztben” élni. Az író rokonai közül talán Véghseő Sándor Miklósnak jutott a legnehezebb sors, akit azért kínoztak 3 hónapon keresztül az ÁVH egyik pincebörtönében, mert a helyi templomban – ahol papi hivatását gyakorolta – elfogadott és hazavitt egy élelmiszercsomagot, amelyet a lelkes hívektől kapott.

A mű jól szemlélteti, hogy az állam milyen szinten befolyásolta az akkori életet, és hogyan tett életerős fiatalembereket meggyötört és megfélemlített emberekké.

A pályamű ide kattintva olvasható.

Close Bitnami banner
Bitnami