Családtörténeti pályázat: Példakép a könyvespolcról

2022/04/04

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A pályázat célja az volt, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével.

A középiskolás kategória második helyezettje Fodor Luca Zsófia lett, „Példakép a könyvespolcról – Görbe Etelka élete” című pályamunkájával.

Az író témaválasztását egy fénykép inspirálta, amely azóta ékesíti otthoni könyvespolcukat, amióta csak az eszét tudja. A fotó a pályázó ükanyukájanak húgát, Görbe Etelkát ábrázolja. Fodor Luca Zsófia az ő élettörténetét vette górcső alá, nagymamája unokatestvérének elbeszélései, valamint más családi és levéltári források segítségével.

Végig kísérhetjük – ahogy az író szólítja – Etka néni életét gyermekkorától kezdve, első, második és harmadik házasságán keresztül, egészen az élete utolsó éveiig. Igazi példaképként ismerhetjük meg őt, ugyanis elég bátor és erős volt ahhoz, hogy saját munkájából tartsa fenn magát megözvegyült nőként is. Mindig családtagjai érdekeit tartotta szem előtt, sőt még saját boldogságát is képes volt feláldozni, amikor a szerelem helyett megözvegyült húgainak és azok félárván maradt gyerekeinek megsegítését választotta. Saját gyermeke sosem született, mégis egy igazi anyafigura volt, aki a családon belül számos gyermek – legalább tizenegy – nevelésében vett részt hosszabb-rövidebb ideig. Egész életében azon igyekezett, hogy segítsen a rászorulókon.

A pályamű az alábbi linken érhető el.

Close Bitnami banner
Bitnami