Családtörténeti pályázat: Visszaemlékezés, újragondolás és megbékélés

2022/02/21

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A pályázat célja az volt, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével.

A szakmai zsűri egybehangzó értékelése alapján Zemplényi Lili Naómi „Visszaemlékezés, újragondolás és megbékélés – Dédnagyapám, Szántó Jenő védelmében” című pályaműve érte el a második helyezést a felsőoktatási kategóriában.

A pályaműben az író dédnagyapjának életét ismerhetjük meg, láthatjuk, hogy hogyan választ szét egy családot a háború. A mű célja, hogy bebizonyítsa Szántó Jenő ártatlanságát, de nem jogi, hanem családi viszonylatban, ugyanis Szántó Jenő lánya – a pályázat írójának nagymamája – bosszúságot érzett apja iránt, hiszen otthagyta terhes anyját a katonaság miatt, aminek következtében ő félárván nőtt fel, és szinte sosem tudhatta maga mellett apjaként az életében.

Zemplényi Lili Naómi írásában végig kíséri dédnagyapja életét, bemutatva, hogy milyen hányattatott sorsa volt, és megpróbál rávilágítani, hogy nem azért nem vett részt dédnagyapja a lánya nevelésében, mert nem akart, hanem mert az élet és a sors közbeszólt.

A pályamű ide kattintva olvasható.

Close Bitnami banner
Bitnami