Fél évszázada hunyt el Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár

2021/10/01

 

Idén 50 éve, 1971. szeptember 11-én halt meg Nyikita Szergejevics Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) első titkára. A Kalinovkában született egykori kohász igencsak ellentmondásos karakter volt: bizonyos források szerint az ENSZ 1960. október 12-i közgyűlésén, a Szovjetuniót kritizáló Fülöp-szigeteki küldött beszéde alatt tiltakozásképp a cipőjével verte asztalát. De az ő nevéhez fűződik a desztalinizáció, azaz a sztálini személyi kultusz lerombolása és a sztálini ideológia megkérdőjelezése is. Hruscsov tízéves irányítása alatt leverte a magyar szabadságharcot, elindította a szovjet űrprogramot, valamint megnyitotta a lágerek kapuit.

Arról, hogy milyen ember is volt Kádár János közeli barátja, milyen hatással volt a munkássága a nemzetközi politikára és Magyarországra, Sereg András, az Index.hu újságírója kérdezte Hahner Pétert, intézetünk főigazgatóját.

A cikk az alábbi linken érhető el: https://index.hu/belfold/2021/09/16/hahner-peter-kadar-minden-evben-almat-kuldott-a-levaltott-hruscsovnak/

Close Bitnami banner
Bitnami