Hálaadás: mit ünnepeltek idén november 25-én az amerikaiak?

2021/11/30

 

A hálaadás egy jellegzetesen észak-amerikai ünnep, amelyet éppen 400 évvel ezelőtt ünnepeltek meg először a második angol gyarmaton, Plymouthon (a gyarmat később beolvadt Massachusettsbe).

A „zarándokok” néven emlegetett puritán protestánsok 1620 végén érkeztek meg a térségbe. Sokat szenvedtek a hideg tél miatt, mely sok áldozatot szedett közülük. Nem sokkal később a helyi indiánok segítségével megtanultak kukoricát ültetni, és az első sikeres és bőséges aratást novemberben háromnapos lakomával ünnepelték meg, melyre meghívták az indiánokat is. Az ünnepséget aztán 1623 őszén újra megrendezték, s ekkor már hálát adtak egy hosszú szárazság elmúlásáért is.

Később, a szövetségi kormányzat első évében, 1789-ben, a Kongresszus és George Washingtonelnök november 26-ra tűzött ki egy hálaadó napot az alkotmány tiszteletére. Először az északi államokban terjedt el, és államonként más és más napon ünnepelték. 1827-ben Sarah Joseph Hale írónő nagyszabású kampányt kezdeményezett a hálaadás ünnepének országos elfogadtatásáért, és végül 1863-ban Abraham Lincoln a polgárháború özvegyeit, árváit és szenvedőit Isten kegyelmébe ajánlva nemzeti ünneppé nyilvánította november utolsó csütörtökjét.

A téma kapcsán főigazgatónk, Hahner Péter adott interjút a HírTV-nek. A beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg:

https://hirtv.hu/mozaik/mozaik-halaadas-mit-unnepelnek-november-25-en-az-amerikaiak-2531698#

Close Bitnami banner
Bitnami