Hol van „Magyarország helye a nap alatt”?

2021/07/12

 

94 esztendővel ezelőtt, 1927. június 21-én jelent meg ezzel a címmel Lord Rothermere híres cikke a Daily Mail nevű lapban. Írásában a brit sajtómogul felvetette a trianoni békediktátum igazságtalanságát, és felkarolta a magyar revíziós törekvéseket. Rothermere publicisztikáját a magyar közvélemény eufóriával fogadta: a teljesen váratlan helyen és minden előzmény nélkül megjelentetett támogató cikk hatására sokan úgy gondolták, hogy az igazságtétel, Magyarország határainak módosítása rövid időn belül megtörténik majd.

A revízió érdekében kiálló Lord Rothermere-t a hálás magyarok ajándékokkal és kitüntetésekkel halmozták el. 1927 után Magyarországon köztereket neveztek el a sajtómágnásról, márványtáblákat és emlékműveket állítottak a tiszteletére (ezek némelyike, pl. a Magyar Igazság kútja Budapesten, ma is látható). Egyesek olyannyira fellelkesültek a trianoni békediktátum felülbírálatának lehetőségétől, hogy a lord Magyarországra látogató fiának, Esmond Harmsworthnek még a Szent Koronát is felajánlották. Rothermere akciója végül nem hozott érdemi eredményt, a Daily Mailben közölt írásával azonban az arisztokrata valóságos kultuszra tett szert Magyarországon.

De mi sarkallhatott egy brit lordot arra, hogy egy kicsi közép-európai ország mellett kampányoljon? Vajon miért szólalt fel Lord Rothermere a trianoni béke felülbírálatának érdekében? A közvélemény egyértelmű támogatása, rajongása mellett milyen magatartás jellemezte a magyar diplomáciát? Hogyan használta ki Bethlen István és kormánya a váratlan publicitást?

Tarján M. Tamás, intézetünk tudományos segédmunkatársa elsősorban ezeket a kérdéseket igyekezett megválaszolni a debreceni FM90 Campus Rádiónak adott interjújában. A hétfőnként tartott „rendhagyó történelemóra” témával foglalkozó június 21-i adása az alábbi linkre kattintva érhető el: https://soundcloud.com/fm90campus/campus-reggel-magyarorszag-helye-a-nap-alatt

Close Bitnami banner
Bitnami