Kommunisták robbantották fel a biatorbágyi viaduktot?

2021/10/24

 

90 éve, 1931. szeptember 13-án történt Magyarország történetének mindez idáig legtöbb áldozatot követelő merénylete. Nem sokkal éjfél után a Budapestről Bécs felé közlekedő expresszvonat alatt felrobbant a biatorbágyi vasúti viadukt és a mozdonnyal együtt több vagon a mélybe zuhant, a balesetben 22 személy vesztette életét.

Károlyi Gyula pár napja hivatalba lépett kormánya rögtön statáriumot hirdetett, hiszen a helyszínen találtak egy rejtélyes névtelen levelet, mely egyértelműen az ekkor illegális mozgalomként létező kommunistákra terelte a gyanút és számítani lehetett további merényletekre is. A statárium során a titkos rendőrség felszámolta az illegális kommunista mozgalmat. Mintegy a merénylet után egy hónappal adta föl magát Bécsben Matuska Szilveszter, aki magára vállalta a vasútrobbantást. Matuska igen talányos alak volt, a robbantás után is rögtön megjelent a helyszínen, melyet az ott felvett jegyzőkönyvek bizonyítanak. A nyomozás és a per számos ellentmondó információt tartalmazott, nem sikerült kielégítően tisztázni a körülményeket. Hivatalosan az ügyet úgy zárták le, hogy Matuska volt az egyedüli, magányos merénylő, ám ez több szempontból is nehezen hihető.

A téma kapcsán Nánay Mihály, tudományos főmunkatársunk nyilatkozott a Kossuth Rádiónak. A beszélgetés az alábbi linken, 00.25.28-tól visszahallgatható:  https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-10-11_00-10-00&enddate=2021-10-11_00-42-00&ch=mr1 

Close Bitnami banner
Bitnami