Konferencia a csehszlovák—magyar lakosságcseréről

2022/04/19

 

A Rubicon Intézet 2022. április 12-én, Hetvenöt éve történt – A csehszlovák–magyar lakosságcsere története és emlékezete címmel szervezett konferenciát a Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai campusán.

Az esemény a pontosan 75 évvel ezelőtt, 1947. áprilisi 12-én elkezdődött lakosságcsere történetének és emlékezetének máig lezáratlan kérdéseit vizsgálta, így például a csehszlovák hatóságok teljes etnikai homogenizációra törekvő magatartásának ellentmondásait, az etnikai viszonyok átalakulását, a magyarországi szlovákok áttelepülési döntésének motívumait vagy a Németországba kitelepített magyarországi németek helyére költöztetett, felvidéki „fehérlaposok” sorsát.

A rendezvényen megszólalt a téma számos szakértője, így többek között Paulik Antal, a magyarországi szlovákok megválasztott országgyűlési szószólója, Szarka László a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, Popély Árpád a Selye János Egyetem Tanárképző Karának docense, illetve Szuda Krisztina a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete munkatársa.

Az eseményről a Felvidék.ma cikkében olvasható bővebben, amely ide kattintva érhető el.

Close Bitnami banner
Bitnami