Megjelent a Rubicon Intézet első kiadványa

2020/12/22

 

Még a 2020-as esztendőben a könyvesboltok polcára került Intézetünk első kiadott kötete, a Világtörténelmi kaleidoszkóp, amelyben Dr. Hahner Péter főigazgató a Rubicon Történelmi Magazinban megjelent legkiválóbb tanulmányait gyűjtötte össze, a történelem iránt érdeklődők számára. A könyvben – harmincéves „Rubiconos” életművéből merítve – a szerző egyszerre ad számot széles körű ismereteiről, az egyetemes történeti témákban is mindenkor naprakész tudásáról és történészi hitvallásáról.

A Világtörténelmi kaleidoszkóp a Hahner Pétertől megszokott könnyed, olvasmányos formában ad betekintést az olvasónak a történelem rejtelmeibe és a múltat kutató szakember műhelyébe. Az összegyűjtött tanulmányok egy csoportja a múlt értelmezésében nélkülözhetetlen fogalmakhoz kapcsolódik – ezekben az írásokban Hahner többek között a feudalizmusról, az abszolút monarchiáról és a forradalomról alkotott hagyományos képet is kritikai vizsgálat alá veti. A szerző fő kutatási területének megfelelően rengeteg tanulmány foglalkozik az 1789-es francia forradalom előzményeivel és eseményeivel, valamint Bonaparte Napóleon birodalmával, de ezek csak egyetlen színt jelentenek a könyvben. A Napóleon utáni Franciaországról, az európai történelemről és az Egyesült Államokról szóló írások valóban egy kaleidoszkóphoz hasonlóvá teszik ezt a kötetet, amelybe pillantva a történelem iránt érdeklődők például Szent Johanna életét, Mata Hari pályafutását, a vadnyugati életmód egyes elemeit, a versailles-i udvart, vagy a Dreyfus-pert is tanulmányozhatják.

A Világtörténelmi kaleidoszkópot bátran ajánljuk azoknak, akik érdeklődnek az „iskolában nem tanított” történelmi érdekességek iránt, de azoknak is, akik a „közismert témákban” szeretnének naprakész tudást, új információt szerezni. Az olvasás élvezetére Hahner Péter egyszerre tömör és olvasmányos stílusa a garancia, amelyet a Rubicon magazint kedvelők az elmúlt évtizedekben már jól megismerhettek.

Hahner Péter: Világtörténelmi kaleidoszkóp – magyar szemmel
Rubicon Intézet, 2020.
544 oldal
ISBN: 978-615-6280-00-8

Close Bitnami banner
Bitnami