Nyolcvan évvel ezelőtt lépett be Magyarország a második világháborúba

2021/06/25

 

1941. június 26-án azonosítatlan repülőgépek bombázták Kassa városát. Az ismeretlenek által végrehajtott támadás 32 halálos áldozatot követelt, és közvetlen szerepet játszott abban, hogy Magyarország csatlakozott a tengelyhatalmak Szovjetunió elleni támadásához. Beállt a hadiállapot – ezzel egyszersmind hazánk belépett a második világháborúba, amelyet a vesztes oldalon, szörnyű károkat elszenvedve fejezett be.

Az 1941. júniusi események alakulása miatt Magyarország második világháborús részvétele és hadba lépése kapcsán napjainkban is számos vitás kérdés merül fel. Vajon elkerülhető lett volna, hogy hazánk a tengelyhatalmak oldalán bekapcsolódjon a küzdelembe? Mennyire készült fel a Magyar Királyi Honvédség a háború megvívására? Milyen különbséget állapíthatunk meg a hadiállapot beállta és egy hadüzenet között?

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ adott Gali Máté, intézetünk tudományos főmunkatársa, aki a Karc FM Hangoló című műsorában beszélt az 1941-es hadba lépésről. Az interjú ide kattintva visszahallgatható.

Close Bitnami banner
Bitnami