Szarka László interjúja a Katolikus Rádióban a csehszlovák–magyar lakosságcsere-egyezményről

2021/03/08

1945 tavaszán a csehszlovák kormány a győztes nagyhatalmaktól nem kapott engedélyt arra, hogy a szlovákiai magyarokat ugyanúgy elüldözze és kitelepítse, mint a 3,3 milliónyi szudéta- és kárpáti németet. Ezért a csehszlovák hatóságok a felvidéki magyarok vagyon- és jogfosztásával, csehországi deportálásával rákényszerítették Magyarországra a lakosságcsere-egyezményt. Ezzel, a belső telepítések folytatásával, egyoldalú kitelepítésekkel és a tömeges kényszerasszimilációval akarták felszámolni a felvidéki magyar közösséget.

A lakosságcsere főként a csallóközi, mátyusföldi, Garam-menti kompakt magyar területeket érintette. A cserére elvben önként jelentkező – a rémhírekkel megfélemlített, propagandával elkábított – magyarországi szlovákok hagyományos alföldi, szabolcsi, nógrádi, Pest és Komárom megyei községei pedig elszórványosodtak.

A csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény aláírásának 75. évfordulója kapcsán adott interjút Szarka László, Intézetünk tudományos főmunkatársa a Katolikus Rádiónak.

A beszélgetés az alábbi linken 22:30-tól hallgatható meg: https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=20&mev=2021&mho=02&mnap=27&mora=20&mperc=04

Close Bitnami banner
Bitnami