Száz évvel ezelőtt számolták fel a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetemet

2021/10/06

 

Száz évvel ezelőtt, 1921 augusztusában a csehszlovák hatóságok megszüntették a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán folyó oktatást.  Ezzel az 1912. évi XXVI. törvény alapján létrehozott, és 1914. október 3-án megnyílt Egyetem végleg befejezte pozsonyi működését. Másik két karát ugyanis – minden tiltakozás, kérelem, tárgyalás ellenére – már 1919-ben bezárta a csehszlovák kormány teljhatalmú szlovákiai minisztériuma. Emiatt a bölcsészettudományi és orvostudományi kar tanárai több hullámban hagyták el a várost.

A rövid pozsonyi korszakban olyan kiváló tanárok alkották az egyetem oktatói karát, mint például Császár Elemér, Entz Béla, Fenyvesi Béla, Heim Pál, Hodinka Antal, Kornis Gyula, Lukinich Imre, Polner Ödön, Falcsik Dezső, Pekár Mihály, Princz Gyula vagy Zolnay Gyula. Az egyetemi tanács utolsó pozsonyi ülését 1919. augusztus 9-én tartották.

1920 februárjában a magyar kormány Budapesten megteremtette a Csehszlovákia, illetve Románia által felszámolt – emiatt ideiglenesen együttműködő – pozsonyi és kolozsvári egyetemek munkájának budapesti feltételeit, így átmenetileg a két egyetem a piaristák pesti rendházában kapott elhelyezést.  A magyar országgyűlés 1921. június 15-én fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé tette az Erzsébet Egyetem Pécsre költözését, ahol 1923 őszére sikerült megteremteni a tanárok, diákok befogadásának és az egyetem működésének feltételeit. 

A téma kapcsán Szarka László tudományos főmunkatársunk nyilatkozott a Kossuth Rádió 100 éve történt című műsorában. A beszélgetés két részletben, az alábbi linkeken hallgatható vissza:

Close Bitnami banner
Bitnami