Száz évvel ezelőtt vívták a budaörsi csatát

2021/11/11

 

1921. október 23-án és 24-én vívták a budaörsi csatát IV. Károly király és Horthy Miklós kormányzó csapatai. Az összecsapásra annak következtében került sor, hogy az utolsó magyar király másodszor is megpróbálta visszafoglalni a trónját, és váratlanul Magyarországra utazott. Az 1921 húsvétján végrehajtott első kísérlettel ellentétben ekkor Károly már nem tárgyalásos úton, hanem a Nyugat-Magyarországon állomásozó királyhű erők segítségével próbálta visszaszerezni az uralmat. Az uralkodó iránti engedelmességet megtagadó Horthy 1921 őszén is arra hivatkozott, hogy IV. Károly visszatérése tragikus következménnyel járhat, hiszen a szomszédos országok nem fogják tétlenül tűrni a Habsburgok magyarországi uralmát.

A csatát egy sokat szenvedett ország elkeseredett fiai vívták egymás ellen, és sem a király, sem a kormányzó támogatói nem akarták belesodorni a nemzetet egy polgárháborúba. Ennek következtében az összecsapás kevés halálos áldozatot követelt, és fegyverszünettel ért véget. Károly erőit a budaörsi csata után bekerítették, a királyt őrizetbe vették, és az antant hatalmak közbenjárására Madeira szigetére internálták. A budaörsi csata tehát a Habsburgok több mint négy évszázados magyarországi királyságának záróepizódjaként értelmezhető.

Károly második kudarcát a dinasztia – nagyhatalmak által is követelt – trónfosztása követte. Az ütközetnek komoly belpolitikai következményei is voltak: mivel a legitimisták közül sokan exponálták magukat az ütközetben, a Habsburgok visszatérését támogató politikai erő kiszorult a kormányzatból, és a jövőben nem tudta hathatósan segíteni a dinasztia ügyét. Igaz, törekvéseiket IV. Károly 1922 áprilisában bekövetkező halála is nagyban megnehezítette.

A téma kapcsán Tarján M. Tamás, tudományos segédmunkatársunk nyilatkozott Katolikus Rádiónak. Az interjú az alábbi linken érhető el, 20:35-től:
https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=20&mev=2021&mho=10&mnap=23&mora=20&mperc=04

 

Close Bitnami banner
Bitnami