Százötven évvel ezelőtt jött létre a párizsi kommün

2021/09/02

 

1871. március 28-án alakult meg hivatalosan a párizsi kommün, amely pontosan két hónapig tartotta irányítása alatt a poroszok elleni vesztes háborút megszenvedő francia fővárost. A kommün bukásával lezárultak a francia forradalom „utórezgéseiként” vissza-visszatérő forradalmi kitörések, a szocialista mozgalom pedig húsz esztendőre visszaszorult a köztársaságban. A baloldali eszme európai híveinek egy része azt a következtetést vonta le a párizsi eseményekből, hogy erőszakkal nem lehet megvalósítani a szocializmust, mások pedig arra a meggyőződésre jutottak, hogy ehhez még több erőszakra van szükség.

A kommün emlékét a 20. század során a szélsőbaloldaliak kisajátították maguknak, de vajon 1871 tavaszán tényleg a kommunisták kerítették hatalmukba Párizst? Mennyiben felel meg a történelmi tényeknek az az általános hit, hogy a kommün vezetői ezen eszme követői voltak? A témáról – és a Rubicon Intézet működéséről – Hahner Péter beszélt 2021. július 23-án a Katolikus Rádióban.

Az interjú az alábbi linken hallgatható vissza (17:28-tól): https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=17&mev=2021&mho=07&mnap=23&mora=17&mperc=04

 

Close Bitnami banner
Bitnami