Tarján M. Tamás interjúja az Indexen

2021/03/23

103 esztendővel ezelőtt, 1918. március 3-án kötötték meg a központi hatalmak a breszt-litovszki békét Szovjet-Oroszországgal, aminek eredményeként a keleti fronton befejeződött számukra az első világháború, és a végső siker látszólag egy karnyújtásra került. Az évforduló alkalmából intézetünk tudományos segédmunkatársa, Tarján M. Tamás interjút adott az Index portálnak, amelyben elsősorban a központi hatalmak háborús céljairól és a kelet-európai térség újjászervezéséről szóló német tervekről beszélt.

Az interjúból megtudható, hogy miért fogalmazott meg szerény hadicélokat az Osztrák–Magyar Monarchia, és vélhetően milyen szerep várt volna rá a központi hatalmak világháborús győzelme esetén. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a Breszt-Litovszknál megkötött különbéke mennyiben gyakorolt hatást a kelet-európai térség 20. századi fejlődésére.

Az interjúból készült cikk az alábbi linken érhető el: https://index.hu/techtud/tortenelem/2021/03/18/ha-nyer-ha-veszit-az-osztrak-magyar-monarchia-rosszul-jart-volna/

 

Close Bitnami banner
Bitnami