Vitaest – A magyar forradalom európai kitekintésben

2022/03/31

 

1848-ban Petőfi Sándor abban reménykedett, hogy „A zsarnokság ki fog pusztulni, és / Megint virítóbb lesz a föld színe…” Úgy tűnt, hogy egész Európa át fog alakulni. Az európai forradalmak láncreakció-szerűen követték egymást, az egyik államban kirobbant forradalom híre aktivizálta más országok liberális és radikális csoportjait. Bár a január 12-i palermói felkelés volt időrendben az első, amelyet februárban piemontei (febr. 8.) és toscanai megmozdulások követtek (febr. 17.), a legnagyobb hatást a február 23—24-i francia forradalom gyakorolta Európára.

Ennek hatására tört ki márciusban a bécsi, a római, a pesti, a milánói, a berlini és a velencei forradalom. Áprilisra a magyar kormány és népképviseleti országgyűlés elfogadta az első reformokat, májusra a frankfurti Szent Pál-templomban megnyílt az össznémet alkotmányozó nemzetgyűlés, júniusban pedig a prágai szláv kongresszus. A poroszok egy ideig azt sem bánták, hogy a lengyelek szervezkedni kezdenek az orosz uralom alatti lengyel területek felszabadítására. Úgy tűnt, a „népek tavasza” során mindenhol győznek a függetlenségi és alkotmányos törekvések.

A tüntetések, fegyveres felkelések és háborúk során azonban szinte mindenhol felülkerekedtek a régi államgépezetek. Egy angol történész szerint 1848 volt az a fordulópont, ahol Európa nem fordult új irányba. Vajon igaza volt? Valóban eredménytelen volt az 1848-as nemzedék küzdelme?

A Rubicon Intézet március 14-én A magyar forradalom európai kitekintésben címmel szervezett vitaestet a Zoltán utcai Scruton Kávézóban. Az eseményen 48 forradalmairól, a forradalmak kitörésének okairól, azok belső erőviszonyairól és változásairól, valamint a nemzetközi erőviszonyok átalakulásáról beszélgettek a vitapartnerek: Prof. Dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke és dr. Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója. A beszélgetést dr. Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa moderálta.

Az esemény kapcsán a Hír TV Mozaik című műsorában adott interjú Hermann Róbert, a beszélgetés ide kattintva megtekinthető.

Close Bitnami banner
Bitnami