Ugrás a fő tartalomhoz
A modern hazai húsipar és a szalámi sikertörténete - kiemelt kép
Hírek, rendezvények

A modern hazai húsipar és a szalámi sikertörténete

Beharangozó Intézetünk eseményéről

Szerző: Andras Lorant

Megosztás

Hírek, rendezvények

A modern hazai húsipar és a szalámi sikertörténete

2025. július 10. 18 óra

Rubicon Intézet

A Rubicon és a MKIK programsorozata bemutatja a magyar gazdasági siker különleges szereplőit a 19. század közepétől az I. világháborúig, és összehasonlítást kínál a kortárs vezető piaci szereplők meghívásával.

A magyar húsipar legnépszerűbb termékei közé tartoznak a szalámik és a hasonló fűszeres készítmények. A 19. századi modernizáció nemcsak a gépgyártásra vagy a malomiparra hatott, hanem átalakította a húsok, különösen a sertéstermékek készítését és tartósítását is.

Az első szalámikat a Magyar Királyságba áttelepült olasz mesterek készítették, akik az új ízek mellé új munkalehetőségek százait is megteremtették. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején már saját magyar márkák is megjelentek, mint például a Herz és a Pick szalámik. A Pick Márka nevéhez kötődő szalámigyárhoz a kezdetektől fogva az innováció és a minőség kötődik, amelynek fényében nem meglepő, hogy a 20. század elején számos rangos díjat nyert el termékeivel.

A gyár egyik első és máig legismertebb készítménye a téliszalámi, amely mára világhírű termékké vált. Az olyan magyar városok, mint Gyula éppen a húskészítményeik miatt kaptak új hírnevet.

– Kik voltak az első olasz szalámikészítők, és miért jöttek Magyarországra?– Hogyan modernizálódott a magyar húsipar, és mely termékek váltak a társadalom igazi kedvenceivé?– Miként élték túl az olyan hazai márkák, mint a Pick a világháborúkat és a kommunista államosítást?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőink:– Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. Vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója– Blaskó Barbara történész, Debreceni Egyetem

A beszélgetést vezeti:– Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Időpont: 2025. július 10., csütörtök 18.00

Helyszín: Almásy kastély, Stefánia-szárny (5700 Gyula, Kossuth Lajos utca 15.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött:A modern hazai húsipar és a szalámi sikertörténete

A modern hazai húsipar és a szalámi sikertörténete - Rubicon Intézet