Ugrás a fő tartalomhoz
Csípős történelem – A magyar paprika és fűszergyártás a 19-20. században - kiemelt kép
Hírek, rendezvények

Csípős történelem – A magyar paprika és fűszergyártás a 19-20. században

Beharangozó Intézetünk eseményéről

Szerző: Andras Lorant

Megosztás

Hírek, rendezvények

Csípős történelem – A magyar paprika és fűszergyártás a 19-20. században

2025. október 22. 18 óra
Rubicon Intézet

A Rubicon és a MKIK programsorozata bemutatja a magyar gazdasági siker különleges szereplőit a 19. század közepétől az I. világháborúig, és összehasonlítást kínál a kortárs vezető piaci szereplők meghívásával.

Fűszereket az ember már őskortól használ, azonban az újkori magyar történelemben a hazai fűszergyártás nemzetközi hatásra és elismertségre tett szert. Az alföldi paprikatermelés és nemesítés megjelenése és fejlesztése mellett a magyar fűszertermékek, keverékek a modern társadalom ízlését is átalakították.

Maga a növény valószínűleg török közvetítéssel jelent meg az országban, majd az első említés a szegedi termesztésről Mária Terézia idejéből való. A 19. század második felében zajló modernizálást követően már globálisan sikeres márkák alakultak ki, és nemcsak az európai nagyvárosok vagy a királyi udvar igényelte az új magyar ízeket, hanem még a paprika őshazájába, Dél-Amerikába is indult magyar export.

• Honnan ered a paprika név, és hogyan segítette elő Napóleon a magyar paprikatermesztés kialakulását?• Hogyan hódította meg a világot a paprika, és milyen új ízeket, fajtákat hoztak létre a magyarok?• Miért pont az Alföld vált híres fűszertermelő vidékké, és hogyan élték túl a fűszeripari vállalatok Trianont vagy a kommunista hatalomátvételt?

Fedezze fel a válaszokat a következő Rubicon esten!

Meghívott szakértők:• Molnár Anita, a Paprika Múzeum vezetője• Németh Lajos, a Szegedi Paprika Zrt igazgatóságának elnöke

A beszélgetést vezeti:• Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Időpont: 2025. október 22., szerda 18:00Helyszín: 6720 Szeged, Vörösmarty u. 3.

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a következő linken lehet:

Csípős történelem – A magyar paprika és fűszergyártás a 19-20. században

Csípős történelem – A magyar paprika és fűszergyártás a 19-20. században - Rubicon Intézet