A tábornok – A második világháború felülnézetből

Ez a film nem kevesebb, mint hét Oscar-díjat nyert a bemutatását követő évben, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb főszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb díszlet díját. Jelölték még két másik Oscar-díjra is, melyeket nem kapott meg. Pedig a fülbemászó, pattogó, lendületes zenéjéért is járt volna némi elismerés. Az Oscar-díjakon kívül tíz egyéb díjat is megkapott. Arról azonban szó sem lehetett, hogy a hetvenes években Magyarországon bemutassák. Hahner Péter írása.

Egy nemzet születése – A film, amely „első az elsők között”

A film ifjabb Thomas Dixon A klán embere: a Ku Klux Klan történelmi románca (The Clansman: a Historical Romance of the Ku Klux Klan) című, 1905-ben megjelent regénye alapján készült. Állítólag semmilyen forgatókönyvet sem írtak, a rendező csak átgondolta, mit kíván filmre vinni, de nem jegyezte le. A film egy északi és egy déli család történetét kíséri végig, amelyek fiai az amerikai polgárháború egymással szemben álló hadseregeiben harcolnak. A háború után pedig bemutatja a szabad feketék által terrorizált déli családok helyzetét, amelyek végül csak a Ku Klux Klan megalapítása után képesek megvédelmezni magukat. E híres alkotás oly sok szempontból számított „az első” filmnek, hogy aligha lehet megfelelően hangsúlyozni úttörő jellegét.

Rákóczi vagy Rákosi? – Egy film, amely nem azt a kort mutatja be, amelyben játszódik

Az 1950-es években egyáltalán nem kényeztették el a moziba járó magyar fiatalokat látványos kalandfilmekkel. Ezért alaposan felértékelődött számukra Bán Frigyes Rákóczi hadnagya című alkotása. Még az 1960-as években is elismeréssel emlegették az iskolások, 1996-ban pedig minden idők harmadik legnépszerűbb magyar filmjének nyilvánították. A forgatókönyv írója Barabás Tibor volt, a Szabad Nép kulturális rovatvezetője, az Írószövetség főtitkára (1949–1951), aki pontosan tudta, mit kíván a korabeli állami vezetés egy történelmi filmtől, de azt is figyelembe vette, mit szeretnének kapni a nézők.

Close Bitnami banner
Bitnami