Váratlan – A film, amely nagy hatást gyakorolt Lee Harvey Oswaldra

Meglehetősen sok film szól arról, hogy gengszterek váratlanul megszállnak egy házat, túszul ejtve az ott tartózkodó, egyszerű embereket. E történetnek talán A megkövült erdő (The Petrified Forest, 1936), a Key Largo (1948) és a többször is megrendezett A félelem órái (The Desperate Hours, 1955, 1967, 1990) a leghíresebb és legsikeresebb változatai. A Váratlant az a motívum emeli ki a többi film közül, hogy a családi házat megszálló gengszterek nem kisebb feladatra készülődnek, mint az Egyesült Államok elnökének meggyilkolására. Hahner Péter cikke.

Ellenállók – Katartikus film a második világháborúról

Edward Zwick Az 54. hadtest (Glory, 1989) című filmjével már bebizonyította, hogy kiváló érzéke van a történelmi témákhoz. A most bemutatott alkotását 2008 tíz legjobb filmje közé választották. A hangulata és eseményei alapján Steven Spielberg Schindler listája című filmjére emlékeztet – ugyanolyan magával ragadó, katartikus élményt nyújtó, megrázó alkotás. Hahner Péter ismertetője.

Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy

A horrorfilmek, thrillerek és krimik rendezője már régen bebizonyította, hogy kiváló történelmi filmeket is képes készíteni. Ez a filmje jelentős elismerésben részesült: a velencei filmfesztiválon négy díjat nyert, kapott három César-díjat (a legjobb rendezését, a legjobb forgatókönyvét és a legjobb jelmezekét), valamint a CinEuphoria-díjak közül is neki ítéltek hármat. Valamennyit megérdemelten. Hahner Péter írása.

Hosszú jegyesség – A legszebb film az első világháború következményeiről

Jean-Pierre Jeunet különleges alkotást hozott létre, amely egyszerre háborús film, szerelmes film és egy tekervényes nyomozás története. Mintha előző filmje, az Amélie csodálatos életének álmodozó és fantáziadús hősnőjét (aki ezúttal a Mathilde névre hallgat) áthelyezte volna az olyan realista háborús filmek világába, mint a Ryan közlegény megmentése. Csak éppen Amélie gyenge volt és határozatlan, Mathilde pedig mozgáskorlátozottsága mellett is erős, határozott és találékony. Hahner Péter írása.

A tábornok – A második világháború felülnézetből

Ez a film nem kevesebb, mint hét Oscar-díjat nyert a bemutatását követő évben, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb főszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb díszlet díját. Jelölték még két másik Oscar-díjra is, melyeket nem kapott meg. Pedig a fülbemászó, pattogó, lendületes zenéjéért is járt volna némi elismerés. Az Oscar-díjakon kívül tíz egyéb díjat is megkapott. Arról azonban szó sem lehetett, hogy a hetvenes években Magyarországon bemutassák. Hahner Péter írása.

Close Bitnami banner
Bitnami