Repülés és propaganda a két világháború között

A két világháború között a repülés hőskorában jártunk. A korszak hatalmas technikai fejlődése, számtalan találmánya és a találmányok használhatósága élénken foglalkoztatta a közvéleményt. A világháború legsikeresebb pilótái az úgynevezett ászok – akik legalább öt...

Interjú Lebovics Viktórával, vitaestünk vendégével

2022/04/30

Az orosz–ukrán háború kapcsán rendezett történelmi vitaestet a Rubicon Intézet 2022 márciusában. Az est vendégei az ukrán nemzeti fejlődés nyelvi, földrajzi, területi sajátosságait, az orosz–ukrán viszony fő töréspontjait, konfliktusait járták körül, de kitértek a magyar szempontból kiemelten fontos ukrajnai etnikai viszonyokra is.

Történelmi vitaest az orosz–ukrán viszony kérdéseiről

2022/04/29

A Rubicon Intézet Az orosz-ukrán viszony és az ukrán nemzetfejlődés történeti kérdései címmel rendezett vitaestet 2022. március 31-én a Veres Pálné utcai Scruton Közösségi Tér és Kávézóban. Az est vendégei a Szovjetunió felbomlása óta kialakult feszültségektől terhes államközi kapcsolatok történetének súlyponti kérdésein keresztül mutatták be a mostani konfliktus közvetlen előzményeit.

Szarka Lászlóval a csehszlovák–magyar lakosságcseréről

2022/04/28

75 évvel ezelőtt kezdődött meg a csehszlovák-magyar lakosságcsere. A kikényszerített lakosságcsere, a reszlovakizációnak nevezett kényszerasszimiláció és a magyar családok erőszakkal történt csehországi munkatoborzása a közösségi emlékezetben egyformán traumatikus emlékek formájában élnek tovább. Ezzel szemben a szlovákiai közvélemény nagyobb része máig megalapozottnak ítéli a háború utáni homogenizálási politikát.

Close Bitnami banner
Bitnami