Sajtómegjelenés

Apponyi Albert születése

 

2021.05.31.

Campus FM

175 évvel ezelőtt, 1846-ban ezen a napon született meg gróf Apponyi Albert, a 19–20. századi magyar történelem egyik legkiemelkedőbb politikusa. Apponyi hat évtizeden keresztül küzdött a magyar politika első vonalában a törvényhozás képviselőjeként. A dualizmus rendszerének egyik meghatározó ellenzéki pártvezére volt (kisebb kormánypárti epizódokkal), 1919 után pedig a Horthy-korszakban a legitimista (tehát Habsburg-párti) elvpolitizálás jellemezte őt. 

Belpolitikai téren legismertebb alkotása a róla elnevezett oktatási törvény, az úgynevezett Lex Apponyi volt, amely napjainkban is a történészi viták középpontjában áll. Apponyi ebben a törvényben jelentős mértékben emelte a néptanítói fizetéseket, és arra törekedett, hogy a magyar nyelv oktatása hatékonyabbá váljon a középiskolákban – a törvényben foglalt módszereket sokan az erőszakos magyarosítás eszközeként fogják fel, ez a kritika azonban aránytalanul szigorúan értékeli az 1907-ben megalkotott jogszabályt.

Az évforduló kapcsán beszélgetett intézetünk tudományos segédmunkatársával, Tarján Tamással a Campus FM műsorvezetője. A teljes adás ide kattintva hallgatható vissza.

 

Close Bitnami banner
Bitnami