Családtörténeti pályázat: Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása

2022/04/11

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A hattagú szakmai zsűri értékelése alapján Véghseő Tamás „Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása” című pályamunkája érte el a harmadik helyezést a középiskolás kategóriában.

Családtörténeti pályázat: Példakép a könyvespolcról

2022/04/04

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A középiskolai kategóriában a szakmai zsűri Fodor Luca dolgozatát értékelte a második legjobbnak, akinek pályamunkája a „Példakép a könyvespolcról – Görbe Etelka élete” címet viseli.

Elcserélt gyermek volt Lajos Fülöp király?

2022/04/01

Maria Stella Petronilla Chiappini (1773–1843) a fennmaradt képek és szobrok tanúbizonysága szerint elragadóan szép leány volt. Tizenhárom éves korában annyira megtetszett egy ötvenéves angolnak, Thomas Wynnek, Newborough bárójának, hogy feleségül vette. Két gyermekük születése és férje halála után egy észt gróf, Heinrich George Eduard von Ungern-Sternberg házastársa lett. E szédítő társadalmi felemelkedés, úgy látszik, nem volt elegendő az egykori színésznő számára, mert 1824-ben a fejébe vette, hogy csecsemőkorában kicserélték Lajos Fülöp francia királlyal. Hahner Péter írása.

Családtörténeti pályázat: A Csémi család története – Kulcsod, Szlovákia

2022/03/29

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A középiskolai kategóriában a szakmai zsűri az első helyezettnek járó díjat Nagy Juditnak ítélte oda, aki „A Csémi család története – Kulcsod, Szlovákia” címmel nyújtotta be pályamunkáját.

Valóban olyan fekete az ördög? Milyen ember volt III. Richárd?

2022/03/23

Shakespeare III. Richárd című drámájának első színében e szavakkal jellemzi önmagát a torzszülött címszereplő: „Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, / Hogy eltöltsem e csevegő időt – / Úgy döntöttem, hogy gazember leszek / S utálom e kor hiú gyönyörét.” E mindössze huszonhat hónapig uralkodó király az angol középkor leghírhedtebb uralkodójává vált – annak ellenére, hogy több történész is megpróbálta tisztára mosni az emlékét. Hahner Péter írása.

Close Bitnami banner
Bitnami